Bez čeho se neobejdete?

Protože toto je zcela první příspěvek na mém blogu, který věnuji dortům, tak bych vás ráda seznámila s pomůckami, které je potřeba doma mít. Mnoho z nich doma máte, ale někomu tento článek věřím pomůže.

  • Forma, plech
  • Ruční šlehač/ kuchyňský robot
  • Kuchyňská váha
  • Otočný tác
  • Stěrky
  • Cukrářská karta
  • Mřížka
  • Strunový kráječ
  • Cukrářská špachtle
  • Cukrářský sáček a špička
  • Štětečky
  • Sítko, rendlík, vařečky, pečící papír, mísy, metly, nůž, prkýnko…

Základem je forma, taková, která vám vyhovuje, s každou docílíte výsledku, jen pozor. Některým formám jde velmi lehce dolů teflon, stačí do něj párkrát škrábnout a při dalším pečení můžete mít korpus, který bude celý dokola chutnat po železu. Já osobně jsem si koupila formy v Anglii od značky masterclass a dodnes si je nemohu vynachválit. Žádné železo, jsou velmi kvalitní a za skvělé ceny.

Dále budete potřebovat ruční šlehač nebo kuchyňský robot. Osobně používám ruční kvalitní šlehač a jsem s ním naprosto spokojená. Myslím, že pokud nejste vyloženě zmáklí dělat něco ve velkém, tak se vám rozhodně bude pracovat s ručním lépe, protože budete mít vše pod kontrolou. Volba je tedy zcela na vás. Pokud moc nepečete, není potřeba do něj nějak investovat.

Bez čeho se neobejdete je kuchyňská váha. Osobně bych vám asi poradila investovat, ale zatím vám žádnou nedoporučím. Za celkem krátkou dobu už totiž testuji třetí. Každá mi zatím vydržela nějaké období, poté přestala ukazovat nízké váhy, později začala přeskakovat a nakonec nefungovala. Pokud máte na oplátku tip vy, budu za něj moc ráda. 

Tip: Pokud pečete více, je dobré si pořídit i váhu ve lžíci na nizoučké váhy, a také hrnečky na hrnečkové recepty, které se prodávají v sadě 4 ks (1/4-1 hrnek).

Otočný tác je další velmi důležitá věc. Osobně používám ten dřevěný z Ikey a jsem spokojená. Budete ho potřebovat k tvarování nahatého dortu, k potírání a uhlazení dortu krémem, ale také na zdobení.

Stěrek si pořiďte více v různých velikostech a tvrdostech, ale nebojte, dvě vám postačí. Měkčí je dobrá na krémy a tvrdší zase raději vybírám z mísy sníh z bílků. Tou tvrdší také nemáte takovou sílu bílky poničit, když je pak vmícháváte do těsta. 

Pokud pečete dort tzv. na knap. Tedy v jeden den pečete korpus i děláte krém, tak je lepší si pořídit mřížku. Díky ní vám korpus rychleji vychladne. 

Když chcete vyndat dort z formy, tak rozhodně nedoporučuji objet formu nožem, ale cukrářskou špachtlí, která je tupá ale ostrá na to, aby oddělila korpus od formy. Její hlavní úloha je roztírání krému, takže si pořiďte alespoň tři velikosti. Poslouží vám také k přendávání dortu.

Abyste měli korpus krásně pravidelně rozkrojený, tak vám doporučuji strunový kráječ a nejlépe ten, kde se dá struna posouvat na různé šířky korpusu. Věřte, že tahle věc vám hodně usnadní život. 

Sáček spolu s špičkou neslouží jen k dekorování, ale i nanášení krému. Pokud chcete mít dort obalený v krému, tak rozhodně na jeho nanášení použijte sáček. Budete mít poté krém krásně rovnoměrný a nedosáhnete například tvaru Temelínu. Pokud děláte dort jednou za čas, tak si klidně kupte sáček látkový. Pokud ale děláte dorty častěji, tak doporučuji ty igelitové. Dají se použít vícekrát a ten látkový povětšinou po čase praskne.

Pro hladký krém budete potřebovat cukrářskou kartu. Jsou plastové nebo kovové. A ty plastové jsou také tvrdé nebo měkké. Mně osobně se lépe pracuje s těmi měkčími. Používám i jednu kovovou, která je delší, proto se skvěle hodí na vysoké dorty.

Když už jste se dostali ke zdobení, tak zde se fantazii meze nekladou. Vše je o surovinách a vaší mysli, jestli budete potřebovat nějaké pomůcky nebo ne je na vás. Já osobně používám štěteček na nanášení barev. 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s