Jak upéct korpus 2/2

V minulém článku jsem vám řekla, že na dno formy můžete použít pečící papír, proto vám vkládám video jak na to: https://www.youtube.com/watch?v=er6eUB_Rt2k

Dnes se ale budeme zabývat již upečenému korpusu, protože to ostatní jsme probrali v minulém článku.

Takže jdeme péct korpus, abych vám mohla vše názorně ukázat…

1. Celý upečený korpus 

Správně upečený korpus poznáte tak, že je zhruba stejně vysoký 

po celé jeho výšce, má přirozenou barvu (není moc tmavý v závislosti na barvě těsta), 

ale může mít prasklinky na povrchu.

Špatně je, pokud je uprostřed vyšší než po stranách = mouka zapracovaná do těsta elektronickým šlehačem nebo nedostatečné promíchání kypřícího prášku v těstě. Těsto je pak hustější a žvýkavější.

Dále je to pak nížká či vysoká teplota, standard pro korpusy je těch 180 stupňů.

Ale také kratší či delší pečení, či pečení bez kypřícího prášku či dokonce pečení s prošlým kypřícím práškem.

2. Krájení

Chladnutí dortu jsem přeskočila záměrně, protože jsem se mu věnovala v minulém příspěvku. Takže vychladnutý korpus zbavíme formy a papíru, připravíme si ho na rovné prostorné místo. Vezmeme si strunu či dlouhý nůž s vroubky. Já miluji strunu, protože jsou korpusy krásně rovnoměrné a nijak se s tím nemusím trápit. Korpus se snažím zbavit spodní i vrchní části, kde je taková malá krustička, také v těchto místech bývá korpus tmavší, což je vidět hlavně u světlých korpusů. Jak toho nejlépe docílíte je, když si korpus položíte na nízké větší prkýnko a tím odstraníte opravdu jen jemný proužek.

3. Vzhled korpusu po rozříznutí

Korpus musí mít krásnou světlou či přirozeně tmavou barvu (u tmavého to poznáme spíš podle chuti), tedy po celé své ploše má jednu stejnou barvu a je všude stejně propečený.

Špatně je, když má korpus hnědší mapy, či je ve středu nedopečený (to způsobí příliž těsta v jedné formě).

Na závěr

Podle toho jaký si korpus upečete, tak s ním můžete dále pracovat, tedy:

a) Pokud pečete sušší korpus, tak si na něj můžete připravit jakýkoliv syrup, aby byl korpus vláčnější. Ten lijeme rovnoměrně na korpus ještě, když je ve formě. Jen dávejte pozor s množstvím, syrup by se měl vsáknout do jedné minuty.

b) Pokud jste si udělali vláčný korpus, tak většinou už vůbec nic nepotřebuje, ale pokud máme například ovocný dort, tak si můžeme ovoce rozmixovat a pomazat jím korpus, kdy krásně nasákne ovocem a zintenzivní chuť dortu.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s